Avslut

Dagen D är här. Ut med det gamla, in med det nya.

Ring klocka, ring!

Vad som ska ut och vad som ska in vet jag faktiskt inte. Jag är mycket nöjd med tillvaron som den är. (Alla tomtar med röd luva och julgranen har iaf åkt ut.....)

Sant är att det kommer in vänner här under dagen, från olika håll och kanter. Vi ska äta gott och dricka gott, bada i tunna och värma oss i bastun. Trots kyla är det disigt ute vilket irriterar mig.

Stjärnklar himmel som tak när man badar är det vackraste som finns!

Gott nytt år på er där ute!

2000-2009

Tio år in på nya milleniet. WOW! Tiden flyger. Och mycket har faktiskt hänt.

Nyåret till nya årtusendet var jag bitter och arg. Firade natten med två andra singeltjejer. Vaknade ändå i Martins säng av en kyss! (Jag lånade hans lägenhet och han kom hem till sig och väckte mig). 
Sen följde en vår av att reparera det vi en gång haft.

Vi flyttade ihop igen den sommaren och på hösten kom jag in på sjuksköterske-utbildningen. Jubel och krigsdans i den förhatliga lägenheten!

På vintern, januari -01, skadades Martin i jobbet. Besvärlig tid, rullstol, snö, tentor och småbarn. Gips i sängen. Det gick ändå bättre med honom än vad vi vågat hoppas på. Bara de som känner honom väl ser att han inte går som han borde, och en gång kunde.
Mycket kan han inte göra, och kommer aldrig kunna igen. Men någonstans får man känna tacksamhet över det som faktiskt fungerar i hans fötter.

Mitt i den vevan köpte vi en vansinnigt nergången men söt sommarstuga. Rosa-målad eternit. Det är nog bara jag i hela världen som kan kära ner sig i ett sånt hus! Vi hade den i tre år, sen såldes den.
Månaden efter rasade ena källarväggen in så det var väl i grevens tid, hahahaha!

-01 beslöt sig svärföräldrarna att lämna Bondestad och vi flyttade in på prov. Jag var väldigt fundersam på om jag skulle klara av att bo så här ensligt, mörkt och långt bort från allt. Jag ångrar mig inte en sekund! Det här är nu min vrå i världen, mitt hem och min livsstil. Tanken på att det är en släktgård och jag ska lämna över till någon av barnen får mig nästan illamående. Kanske kan lämna över till barnbarns barnen?

Jag fick jobb direkt efter examen -03, arbetade hela sommaren. Vi gifte oss ordentligt på midsommar det året och bröllopsresan gick till Kolmården med barnen och kompisar - det var min enda semestervecka det året.

-04 väcktes en längtan efter ett barn till och -05, på sommaren, kom Lovis. Stor glädje för oss alla.

Martin slutade skolan på vintern -06. Vi har alltid haft gudarna på vår sida och han fick jobb på en gång. Detta jobb bytte han i sommar. Ett val han är nöjd med.

Många av våra gamla har lämnat oss, naturligt men ändå ledsamt när det händer. Min farmor och morfar, Martins farmor och farfar.
Vi har ändå varit välsignade och fått haft dem länge, längre än de flesta, och får nu plocka fram de fina minnena och vårda dem.

Där de gamlat lämnat tomrum har det fyllts på med nya små släktingar. Många härliga ungar har fötts i vår nära släkt. Kusiner (och även kusinbarn till mig) har kommit till jorden!

Vänner har kommit, några har försvunnit. Har lärt mig att prioritera de som är viktiga för mig och låta de som tagit min energi få ta den någon annanstans. Det är en kunskap som säkert har med åldern att göra. Äkta vänner ska man vara rädd om, vårda och ge tillbaka till. Det får man igen tusenfallt när de behövs och ibland behövs de som stöd och inte bara som kalas-sällskap! Tack för att ni finns!

Sammanfattningsvis har det varit tio spännande år. Vi har renoverat, åkt på skattesmällar, haft hund, skaffat hästar, börjat småskolan (barnen) och ska snart skicka den stora till högstadiet.

2019...

Vad skriver jag då?
Förhoppningsvis att jag och Martin bor här med Lovis, de stora bygger sin framtid med lycka som grund och att vi alla fortfarande älskar och har varandra. För det är det som betyder något här i världen.


Blandat

Badat så skinnet skrynklat till sig på händer och tår. Roligt hade vi allihop.

Bilresan till och från Torsby var som en saga. Att se alla träd översållade med rimfrost och med en ångande Fryken i bakgrunden tog andan ur mig.
Landskap är vackrast när naturen själv håller i penseln!

Ni slipper kort på mig och naturen då vi inte hittade någon kamera i morse. Det är ju inte helt ovanligt....

Nu ska det grejas i ordning lite mat för imorgon. Filén ligger och vilar nu och ska snart skäras i tunna, tunna skivor. Sen ska den ligga till sig i mumsig marinad.

Jalla, jalla.


Rolig väckning

Lovis nattsuddade igår och nyss ropade jag från nedervåningen:

- Vem vill följa med till badhuset?

- JAG!, hördes kristallklart från Litens rum.

Men hon har inte dundrat nerför trappan än, vaknar nog till lite.

Men nu ska det packas och grejas. Badhuset ´Torsby på agendan tills barnen gråter. Har ni otur kommer en bild på en lättklädd, hårig och blek bloggerska i eftermiddag.

Ha en bra, kall dag alla!

"Romersk-båge"

Nu har jag varit ute i snön. Att skotta snö från gångvägar är inget vidare men att hjälpa barnen att göra en gigantisk snögrotta, det går utmärkt!

De har nu tre rum, för Lovis full ståhöjd, övriga kan gå på knä med gott om utrymme över huvudet. Den fick två utgångar och ett fönster, när solen gick ner tände vi ljus där inne och nu ser den ut som en snölykta, modell större....

Rumpan är iskall, händerna pirrar och kinderna glöder av all uteluft. Jag ska därför belönas med något varmt och stärkande, en "Romersk-båge" (om den heter så nu för tiden vet jag inte men den hette så förr).

Varm choklad med en skvimp cointreau i. Mumma!

OBS! Om ni gör denna hemma, den vinner inte på att blandas för starkt, "kärringstyrka" är godast.

Nyårs-menyn

Man får titta noga och bedöma rimligheten i en del recept på nätet! Kom på att jag absolut vill ha rödlöksmarmelad på nyårsafton - tror på fullt allvar att det bryter gott till marinerad fläskfilé.

Men 100 dl socker kändes aningen mycket!

I övrigt har menyn klarnat efter att ha diskuterat det hela med en kompis på telefon. (Kusin - om du läser detta, jag har iget nummer till dig!)

Till förrätt blir det:

Toast/filoncini med bruschetta och salami

Varmrätt;

Trattkantarellrisotto med örtmarinerad fläskfilé (kallskuren) och rödlöksmarmelad 

Till efterätt:

Chokladmousse och en Panacotta i var sitt likörglas

Till kaffet Limoncello och/eller Amaretto

Barnen får:
(Äta av det de törs av det italienska)
Helstekt fläskfilé med pommesfrites och bearnaisesås

Känns genomarbetat och bra. Allt utom risotton kan göras dagen innan och det kommer gå som en dans detta här!

(Gud vad hungrig jag blev nu! Och marmeladen är klar att hällas på burk....)

 Gott gottigott gott.

Mardröm

Efter stallet i morse la jag mig igen.

Och drömde om det jag är mest rädd för som förälder.

Lovis försvann spårlöst på en strand i Puerto Rico. (Drömmar är som dom är, vi har aldrig varit i sydamerika...).

Men vilken panik jag kände även i drömmen! Vi visste att hon gått iväg från oss och inte drunknat och vi jagade efter henne på gator och i affärer. Ingen förstod vår engelska och polisen la bara på luren.

Hon var tagen av någon.

Jag var så glad när pannan började koka och väckte mig.

Tänt var det här!

Nu brinner julgranen upp i pannan.


Möblerna är på sin ordinarie plats i vardagsrummet. Snart ska det plockas bort tomtar och förberedas för nyåsfest.

För första gången på många år kommer vi vara fler vuxna än barn på nyårsafton. Om det är bra eller dåligt vet jag inte - jag vet bara att barn brukar ha en bromsande inverkan på hur mycket alkohol som flödar i glasen. Och om det inte finns så många barn...

Ska se till att ha ipren på nattygsbordet på nyårsdagens morgon ifall.

Ja, det skulle ju handla om njutningen att kasta ut granen, så blev det inte. Fast njuter gör jag, ska bara jaga barr fram till påsk.

Det man saknar..

Får man ordna själv!

Vi har ingen bra snowracer-backe häromkring så:Julia bestämmer farten efter hur det skriks av vännerna bakom!

Julen är slut

Granen är nästan borta. Står lite kvar av den.


Det bästa med att julen är slut är att vi slipper Anna Anka i tv;n (Tror och hoppas jag). Jag såg ett avsnitt och kvinnan är ju otrevlig!
Hon är inte slängd i käften på ett roligt sätt, hon är elak. Hoppas TV3 släpper henne nu. Hon har fått oförtjänt mycket Tv tid.

En rysning

Igår, på bion, ställde sig nackhåren på mig innan filmen börjde.

När alla trailers och reklam var slut och filmen skulle börja kom det in en anställd på SF. Hon ställde sig mitt framför bioduken och min tanke var;

Nu säger hon att de ansvarslösa vuxna tillhörande Linn och Jonatan omedelbart ska lämna salongen och ta hand om barnen i foajén.

Fast det gjorde hon ju inte. Hon bad oss stänga av mobilerna, städa efter oss och pekade ut brandvägen. Fast hjärtat klappade en bra stund efteråt.

Jag vet inte om vi bröt någon regel, för visst får 11-åringar gå själva på film med 11-års gräns? (De var ju på Avatar, de var inte särskilt imponerade efteråt).

Traktorhjälp

Mer snö.

Idag ska vår granne med traktor komma och hjälpa oss få ihop massorna till en jättehög.

Det blir kul för ungarna. Högen kommer bli STOR!

Bang!

Nu välte granen!

Gick rätt länge tycker jag. Dax att slänga ut skiten.

Att hålla vad man lovar

Lovis skulle få äran att vara själv hemma hos farmor och farfar ikväll när vi var på¨bio. Ett åtråvärt nöje i vanliga fall men idag klargjorde hon redan hemma i vår hall:

- Jag tänker inte sova där inatt.

Nähej. Lovade att ringa efter bion för att kolla läget, tänkte att farmor har nog lyckats söva den lilla flickan. Men inte då!

- Hej mamma, jag sitter här och äter nötter!, kvittrade liten. Hörde sedan i bakgrunden:

- Farmor, kan jag ta med några hem? (Jakande mummel i bakgrunden)

- Kan jag få alla med mig hem? (Åter ett jakande långt bort i luren)

- Kan jag få skålen också?
(Men då hörde jag tydligt att farmor propsade på att nötterna nog fick läggas i en påse i stället....) 

Sedan berättade hon glatt att hon minsann fortfarande var påklädd trots den sena timmen (20.30) och att det gick bra att komma och hämta henne.

Så det gjorde vi, hämtade en nöjd liten dam (som fullständigt pratat öronen av sina farföräldrar och de sover säkert redan).

För det är viktigt det där - att hålla vad man lovar.

Jullovs-funderingar

Tjata på barn.

Plocka efter barn.

Utfodra barn.

Tvinga ut barn i friska luften.

Trampa i pölar av smält snö i hallen - (efter barn som tvingats ut i snön).

Övertala barn att gå och lägga sig.

Se till att barn kommer ur sängen före lunch.

Få barn att förstå att vi har regler för godis och annat även fast det är lov.

Roa barn.

Uppmuntra barn.

Ha roligt med barn (ikväll middag och bio med en dotter och "svärson"!).


Om femton år kommer jag säkert aktivt leta upp barn att umgås med när jag är ledig.
Det är kul med barn, även om jag just nu tycker det är lite väl långa lov!

Efter snö kommer kyla?

Det knarrade som maräng under fötterna i morse när jag tassade upp till stallet. -12 grader visade kvicksilvret i köksfönstret.

Nyårsnatten ska enl förståsigpåarna bli ner åt -20, men efter vad jag kan minnas är inte det ovanligt. Att det är svinkallt just den natten när man envisas med att skjuta raketer och annat och måste vara ute. Och sen blir det ofta tö på nyårsdagen.

Fast nu kommer det mer snö. Hoppsan.

Smått och blandat...

Skottat snö tills ryggen värker. Flyttat in julklapparna i huset så de ser normalt hemmahörande ut och inte står i div påsar i hallen.

Lovis har premiär-målat vid sitt riktiga skrivbord och är så nöjd.

Vi har byggt legohundar och Lovis lärde sig direkt hur man får ihop en sån, så nu finns det ganska många....

En dag som mest passerat förbi i stilla lunk.

Imorgon blir det bio, Linn går med sin pojkvän på Avatar och Martin och jag sätter oss i salongen bredvid och ser på Luftslottet som sprängdes under tiden.

          Det blir bra för då kan vi pussas ifred i båda salongerna... =)

De enda...

....som kände ärlig lycka över den här snön var:

Lovis och hästarna.

Hela trädgården är full i små snöänglar och i hästhagen var det fullt ös medvetslös när vi äntligen hade skottat oss ner till hagen.

Hästarna var fullkomligt vilda. Stoppade ner hela huvudet i snön, galopperade som tokar och slog bakut och hoppade över snövallarna.

Det är en hel del kvar att skotta här på gården men kafferasten måste man ha, oavsett väder!

Nu kom den...

SNÖN!

Det är sällsynt att hästarna får äta sin frukost i stallet. Det gör de idag. Jag vågade mig inte på att gå med dem till hagen efter att ha pulsat upp till stallet.
Jag fyllde stövlarna med snö och hade vid drivorna snö till låren på min lilla promenad.

Nu ska vi ut och skotta och ploga. Min favvo-sysselsättning.Baksidan. Imponerande högt med snö på groggbordet.Till er som är bortresta över julen - Åk inte hem till värmland idag! Det snöar än.

Hehe....

Fått ett mail från min kusin där han påminde mig om att han från början här i livet faktiskt är kock.

Så synd!

Då kan jag ju sitta på en stol bredvid spisen på nyår och smaka på vinet!


Ny bekantskap

Det ser ut som vi kommer träffa en ny individ på nyåret. Mitt problem är nu att via min kusin få denna kvinna att förstå nivån på kalasen här hemma.....

Frack och långklänning har aldrig förekommit vid någon måltid här och en del nyårs menyer har avnjutits i morgonrock.
Vi är ganska avslappnade (och en smula galna) på nyår och jag har lite bryderier om hur hon kommer uppfatta oss. Kanske ska låtsas att någon annan här hemma är "kusinen"? Någon av mina normala vänner? (Hon har ju aldrig träffat någon av oss så det borde ju fungera!).

Snö

Full snöstorm ute, mina åsikter om den formen av nederbörd har stötts och blötts i den här bloggen tidigare och jag har inget mer att tillägga än - jag hatar fortfarande snö.

Har sovit riktigt gott under dagen på min nya kudde, han vet vad han gör gubben!

När jag väl klev ur sängen bar det av till Martins mormor på middag, utsökt som alltid och jag har nu fått både vin och snaps som jag saknade igår. Snurrar lätt i huvudet. Jag är en smula känslig för starka drycker efter nattjobb!

Barnen längtade hem (iaf de stora, Lovis röjde med sina "jämnåriga" kusiner och höll på att välta stugan i Nilsby av ren glädje). De ville pyssla med sina klappar. Så nu ska det mysas här hemma, krypas upp i soffhörnan och höra vinden vina runt husknuten. Alla djur har det torrt och varmt och då känns det så skönt att bara vara en stund, mitt i all jul. 

Hoppas ni har det gott där ute.

Inte populärt

När jag jobbar ringer jag alltid hem en gång under passet. Alltid.

Bara en check att allt är ok, ibland tar samtalet bara några sekunder.

Det är sällsynt att jag jobbar natt men den där lusten att ringa hem kommer alltid då med. Fast jag ringer ju inte. Undrar hur familjen skulle reagera om jag gjorde det?

- Hej älsklingar. Vad gör ni?

Till 99,9% skulle svaret bli: - Sover!, med ett efterföljande klick i luren. De skulle sedan se till att få ett vårdintyg på mig då jag uppenbart har blivit galen.

Men det skulle vara roligt att ringa dem, och bara höra att de har det bra.

(Ja, detta var verkligen ett inlägg för att hålla sig vaken, nu tassar John Blund på ögonlocken så det svider ordentligt!). 


Det drar sig mot natt

Det är en stilla frid på Huset. Om det är lugnet före stormen låter jag vara osagt men just nu - stilla.

Julaftonen har fortlöpt utan några missöden.

Julia blev överlycklig och kastade sig om halsen på mig när hon öppnade paketet med mascara (inte den dyraste presenten men tydligen väldigt uppskattad! =))
Linn drog på sig sin svart huvtröja på en gång och Lovis gick som en åsna mellan hötapparna och kunde inte favorisera någonting denna kväll.

Som det ska vara. Nöjda och glada barn på julafton således.

Martin hade tänkt till och överraskade mig stort. På flera sätt. Jag fick helt klart det största paketet - en ny kudde.

En mjuk och fluffig historia, 50x90 cm, med tillhörande satinörngott. När jag var hemma för nattning av hästar bäddade jag in den i min säng så den ligger där och väntar på mig imorgon bitti. 

 King size kudde. Hur lyxigt är inte det?

Nu blir det smörgåstårta (på landstingets bekostnad!) och julklappsbyte med kollegerna. Lite glögg och så ska vi väl kasta oss över de enorma godis/frukt korgarna som fyller halva personalrummet (Vi har ett litet personalrum men ändå).

Traditionerna bryts

Och jag är helt förvirrad.

Dagen och kvällen (fram till arbetet) ska spenderas i sus och dus hos svärföräldrarna. Dit kommer även min mor och mormor.

Vi har firat jul hos oss sedan barnen kom men i år ska vi prova något annat, spännande.

Detta innebär att jag fortfarande sitter i pyjamas. Normalt sett lagar jag mat för fullt men det fick jag inte i år. Ska bara veva ihop en kantarellstuvning och det är knappast ansträngande. Resten fixas av svärmor. Lyx!

Så vad gör man som mamma julaftons förmiddag när man ska åka bort?

Jag har ingen aning!

Hahaha! Inser att jag nog måste sätta lite fart ändå, vi ska vara där vid tolv och som sagt, stuvning och dusch.

Ha en underbar julafton alla trogna läsare, jag ser att några av er varit här och hälsat på även idag. Ät gott, drick gott (själv får jag bara julmust i år pga nattjobb) och umgås med era nära.

Allt gott till er.

(Om natten på sjukan är stillsam kan det bli en julaftons sammanfattning i natt)

10 minuter över?
Nöjd med sig själv...?

Martin är så rar.

Efter att ha torkat av köksbänken (hans favorit syssla, omedelbart resultat) och tänt si så där 30 stycken värmeljus, utbrast han;

- Så där ja, äntligen lite ordning här!

- Mmm, du har städat hårt hela veckan va?, undrar jag lite lugnt.

En stund tystnad. Sen:
- Det blir dagen blogginlägg, min kommentar, eller hur?

Yes!!

Julefrid

Tände granen i mörkret (och tackade högre makt att den inte vält under natten. Den står uppallad med ett "Fyra i rad"-spel och en arbetshandske), kokade mig kaffe och bara njöt av en tyst morgon.

Har slagit in de sista klapparna med Lovis i säkerhet framför Tv:n. De stora sover hur gott som helst, säkert länge.

Ikväll kommer besök, (Martins bror med familj) och uppesittar mys med paket, gröt och skinksmörgås planeras. Och så glögg förstås.

Dagens julsång, min favorit!!Vill passa på här, (vi skickar inte julkort) att tacka för de julhälsningar vi fått samt:

Till er alla, från oss alla, en riktigt:


Phu!

Gran inne med glitter och kulor.

Huset hyfsat rent.

Magen mätt av varm choklad, ost, kex och grekiskt bröd med julskinka på.

Ska lägga mig tidigt, nyduschad i nybäddad säng. Det är jag värd!

Flyt....

Nu.

Nu drar vi igång, alla tjejer i och jag. Kanske inte Lovis som tycker att vi spelar julmusik för högt men vi andra har driv, (städningen!)

Kom på värdens bästa rim till Matins julklapp oxå i bilen förut. Bästa julrim jag någonsin skrivit.

Börjar så här:

Paket kommer med posten, betalat och klart, (Bara det kommer göra honom jätteglad eftersom han alltid får fakturorna från allt jag handlar i vanliga fall)
Det är något vi behöver, det är väl uppenbart.
Pjäsen är tung som en sten,

.......

Ja, jag kan ju inte fortsätta förstås (det blev ett väldigt långt och bra rim), han ska ju inte få fundera hur länge som helst på vad det är i det där paketet!!

Nu är min kaffepaus över. Åh, vad jag kommit i julstämning nu!!!

Ur barnamun

-Mamma, A (flicka) på dagis har inget hår, säger Lovis med överlägsen röst.

- Nehej, är hon liten?, undrar jag (Lovis har pga av platsbrist hamnat på en avdelning med en hel del små barn).

- Nej, hon är ju nästan lika stor som mig!

- Hmmm, men du får inte säga något elakt till henne, hon kanske blir ledsen då, säger jag.

- Äh, hon vet ju ändå inte vart jag bor!

(Kanske tillhör A Kilsmaffian eller något, vad vet jag. Som det kom ut lät det ändå som om att risken för vendetta mot hemmet redan var utrett vid ev konfrontation med A om vem som har mest hår på huvudet).


Morgon mys

Har inte gått och lagt mig efter hästutsläpp.

Suttit med datorn och hållt Martin "sällskap" vid frukostbordet. (Han har inte tagit julledigt än, i dag ska han inventera!) Nu ska jag tassa upp och hämta min bok  och lägga mig på soffan och läsa tills lillsnurran kommer upp.

Julmys!

Godingar!

Dagens julsång:


Bild saknas..

Kameran är borta - igen. Det är fult att skylla på småfolk men jag har en aning om vem som kan ha förlagt den.

Hur som helst. Det här med julstädning går förfärligt långsamt och omotiverat framåt. Dagens största ansträngning i städväg var fläckborttagning på vardagsrumsmattan och en vridning av den samma. Nästan ett kvarts varv.
Flyttade sedan sofforna också (skulle ju sett väldigt skumt ut annars). Klart. Är väldigt nöjd med placeringen, med öppen spis, två fönster och två dörrar finns inte så många varianter av möblering (men den här är ny tror jag!).

Martin, (som knappt märkte den enorma förändringen) blev informerad om att i min fantasi hade vi även nya möbler.
Han hummade mest till svar och muttrade lite om att det inte går att ligga och slappa i de fåtöljer jag vill ha.

Nehej. Kanske kan han vila på sängen ist? Fast det blir ett långt senare problem i mitt liv. Jag kommer aldrig att ha de pengarna över.

Så jag låtsas. Och så läser jag lite fler böcker så tänker jag inte så mycket på den där städningen heller... (Har fastnat helt i A.Ragde´s, Berlinerpopplarna med efterföljande böcker)

   
Väldigt för stora i vårt vardagsrum men i drömmarna ingår förstås en herrgård. Och då får de ju plats!


Snygga.


Så bra det gick plötsligt!

Efter att sotaren äntligen kommit och åkt, var det dags att städa efter honom också.

När jag städat golvet sneglade jag upp på den vita murkåpan över öppna spisen.

Grådassig och trist.

Kanske måla om den före jul? Ett rent, fint lager vitt.....

Sagt och gjort, storskurning påbörjades. Och vips! En vit kåpa UTAN ny färg! Jag behövde det här flytet, verkligen.

Stämningsmusik

Krångel eller inte. Det är jul.

*Klapp klapp med händerna*  - MUSIK


Krångel

Det krånglas och jäklas med mig så här på morgonkvisten. Allt möjligt krånglar som jag måste sätta mig in i och åtgärda.

Ingen superbra start på ledigheten.

Dessutom kröp Lovis ner till mig i sängen i morse och sa:

- Mamma, mår du bra?
- Mmm, jättebra faktiskt, mumlade jag tillbaka, sömning och varm.
- Det gör inte jag, jag har jätteont i mitt huvud....

Sjukdom nu precis lagom till julafton?

Mumma!

Gjorde tryffel med Linn alldeles nyss. Jisses vad god den blev!

100 g smör
1½ dl grädde

Koka ihop smör och grädde

Häll i 300 g hackad choklad (vi tog ljus för det gillar vi bäst men det ska vara mörk säger de vise)
Rivet skal från ½ apelsin

Rör ner i gräddsmöret, blanda noga.

Vi öste ner i knäckformar. Har rullat tryffel en gång i livet och det gör jag aldrig om men prova gärna...... (Då ska den stelna i kyl en timme först).

Detta om något smälter i munnen och smakar jul. Det är jul, jul, jullov! *Trallar*

Julstämning

Fjärde advent idag. Jag går på ett väldigt långt jullov! Har en liten natt att göra på julafton och den känns som en liten fjutt i den långa ledighet som väntar.

Nu blir det mys. Julmusik hela veckan lång!

Gå och värm en glögg och höj volymen på högtalarna, klicka på play. Njut!
Vit jul!

Har varit inne på bästa väder sidan, yr.no, och där står det att det blir fortsatt kallt!

Det blir en vit jul i år!

Inte så mycket mer snö (jag är inte särskilt ledsen för det) men det puder som ligger kommer att stanna fram till lördag.

Mysigt!

Så dumt....!

Har nyss e-handlat en julklapp. Eller - jag hoppas det kan bli en julklapp för jag vet ju inte om den hinner komma. (Så Martin, du kan få en liten hemritad teckning inslagen i en låda till att börja med!)

Men nästa år ska jag bara näthandla tror jag. Så enkelt! Bara klicka och få hem klapparna till dörren.

Varför kom jag inte på det tidigare? Men nu är jag klar. Nej, jag skojade bara! Klart jag har några "sista - minuten -super - stressad-klappar" kvar.

Och ni som undrar:

-Jobbar hon inte i kväll...?
Jo, det gör jag fast jag har inga patienter! (Jo, någon enstaka som har sina anhöriga på besök, de skiter i mig!)

Mumsfillibabba!Vi har snart satt i oss 1½ kg julskinka här hemma på bara några dagar.

Jag skär då inte så där mesigt tunna skivor som de gjort på den stulna bilden. Åh nej, mina skivor är lika tjocka som knäckebrödet under skinkan. Mmm, det är så gott, tagit två mackor nu som lunch innan det blir arbete.

Vintermorgon

Naturen är vacker utanför fönstret, men ack så kall!(-11 grader idag men det var +6 i stallet så fläkten gör nytta där ute).

Har varit ute och fyllt på fågelbordet för nu är livet hårt för de bevingade vännerna. Har äntligen hittat en bra placering på det där fågelbordet, under körsbärsträden.
Ser lite mysigt ut och katterna har inte möjlighet att sitta på de veka grenarna och norpa fåglar (*ler skadeglatt*).(Det röda huset bakom är nybyggarns, helt klart på utsidan men tomt på insidan än)Hoppsan! Djupfryst vinterdekoration.....


Lycka, lycka, lycka!!!!

♥ Glädje, och lycka, hur stort som helst. ♥

Pratat med en blivande far ikväll och allt de sett idag har varit positivt. De har sett ben som sparkat och ett hjärta som slår. Att vänta en liten människa är ett mirakel så stort att det är svårt att begripa.

(Det är officiellt vilka som ska ha en bebis i sommar men jag måste bara få det klart från blivande mamman också innan jag skriver det här).

Jag är så glad, så GLAD! Åh, vad jag önskat er den här bebisen!

Foto: Lennart Nilsson


Soft...

En omgång knäck.

Det är det enda vettiga vi gjort idag och nu lär jag inte dra igång några projekt heller.

Vi myser  mest runt och gör inget alls. Väntar på Martin. Händelsefattig dag mao. Men dom är sköna, de här dagarna, som små mellanrum i tiden som Håkan Nesser (en av många favoritförfattare) beskriver det.

Jag trivs i mellanrumstid. Tid där man bara kan vara. Vi har alldeles för mycket inbokad tid i livet, där det är förbestämt vad man ska göra.

Så vi njuter.

Mysigt

Imorse när jag kom ner luktade det underbat i köket. Någon av de stora hade ätit en apelsin innan de drog iväg till skolbussen.

Apelsinlukten ihop med hyacinterna gav mig julstämning ända ner i tårna!!

Hemmadag

Lovis sover än.

Hon tog visst det här med jullov på stort allvar och kanske har tänkt att njuta varenda dag av sovmornar....? (Troligen inte men det är skönt med lite tyst egentid med morgonkaffet).

Idag ska det småpysslas här hemma. De stora slutar tidigt och kommer hem före lunch, då tar de sitt välbehövliga jullov. De har varit duktiga den här terminen (också).

Lite knäck och annat julgodis ska göras idag, kanske ska någon vrå skuras lite extra. Det visar sig. Igår skurade jag och Julia badrummet. Noga.

- Mamma, så här städar man ju när någon har dött, utbrast J.

(Anar att det var slutstädningen i farmors lägenhet hon kom att tänka på för vi tömde badrummet på prylar och spolade av väggar och golv).
Skinande rent är det där iaf. Får trösta mig med det, då resten av huset lämnar en del övrigt att önska vad gäller renhet just nu.

Nu får det bli en liten påtår.
Och hitta lite kaffebröd att bjuda hovslagaren på när han kommer, idag blir det brodd-skor på de små/stora damerna.

Och nu kom Lovis!!

VRÅL

Jag måste, måste, måste få till ett TV-rum till!

Ville bara säga det, lite diskret så där.

Overkligt

När jag hämtade Lovis på dagis idag fick vi vända in igen. Vi hade glömt att önska alla god jul!

Lilltjejen går på jullov idag! Hon ska vara ledig ända till efter trettonhelgen. (Viket betyder = vi vill leka massor med många andra ungar och föräldrar som är lediga!)

Lovis firar det hela med en tur till badhuset med sin far. Där finns kompisen A med sin pappa P. Skojigt värre anar jag.

 Måste börja städa men saknar all motivation då huset är tomt.

Bättring

Humöret är bättre nu, rejält med hederlig svensk julmat i magen. Det var okey julbordet men inte mer än så. Gott, men inte mer.
Sällskapet var bättre, har fantastiskt roliga arbetskamrater. Har sagt det förr och säger det igen - det går utmärkt att sitta nykter i denna skara (merparten av oss är ofta nyktra pga morgonskift dagen därpå) för stämningen är hög och skämten låga ändå! Vi skrattar något kopiöst tillsammans och det är skönt att ha såna arbetskamrater.

Här hemma har martin och svärfar lyckats få igång värmen både uppe och nere och huset har tinat upp tills jag kom hem. Det är fortfarande en aning kylslaget i min smak men det tar ju lite tid.

Har varit uppe och stoppat om stortjejen med ett överkast (över duntäcke och pyjamasklädd kropp). Hon fryser som en hund och det är ju rimligt, hon saknar alla former av eget isoleringsmaterial.

Nu blir det sängen. Ett glas vatten till får det nog bli först- Och Nip/Tuck!!

Tänk att det aldrig...

Kommer hem till ett hus där värmen slutat fungera. Kul. Not.

Mecklar så gott jag kan, Martin blir förstås sen. Svärfar är inringd för akuthjälp, själv ska jag på julbord. Stress, stress, stress.

Linn tyckte iaf att det var kul att steka hamburgare på vedspisen! (Jo, el har vi och den vanliga spisen är hel, men när vi ändå eldar i vedspisen är det ju inte fel att låta ungarna testa hur det var förr).
Hehe. Själv ska jag inte äta, jag spar mig till julbordet..... Mmmmmm

Dax att sätta fullfart! Då håller man värmen av sig själv.

Hemma

Är åter i hemlänet, ett snötäckt sådant.

Shoppat som en tok, tror inte jag är klar än ändå, tyvärr.
Är si så där nöjd med klapparna i år, ingen har ju önskat sig något! Att "frilansa" ihop en säck med klappar är inte lätt.

Mest nöjd är jag med klappen till min mormor. (Ja, min!).

Hon får en liten lyxig ask med hemgjorda chokladpraliner av finaste (och tandvänligaste) kvalitet. Tyvärr en väldigt liten ask men med tanke på priset kunde det vara guld i... Men jag tror att mormor kommer gilla dom skarpt och hon är värd varenda en.
(Skvallra inte nu ni som pratar med mormor ibland).

Är lite trött men tacksam. Tack Nina för en härlig shoppingdag! Och övernattning mm....

Nu blir det dusch och sängen. Imorgon arbete och julbord med jobbet!!

Ja, se det snöar!

Ofattbart, men det snöar här nere (en bit söder om Göteborg). Stora fluffiga flingor har under morgonen täckt bilar och gräsmattor.
Vad den här snön kommer ha för inverkan på mitt julklappshandlade vågar jag inte ens tänka på men julstämmningen kom omedelbart....

Igår kväll strosade vi runt på ett frostigt Liseberg. Inte mycket folk så vi hann se allt på två timmar. Mysigt!! Drack lite glögg och åt renkebab (jättegod).

Hittade julklappar till Julias fröknar (jag är klassmamma, lucky me), förälskade mig i diverse för dyra saker (som jag inte köpte men på något sätt saknar även idag) och myste rent allmänt.

Nu bär det snart iväg in mot stan, vi ska börja med Haga och titta i de små butikerna. Anar att vi tar en god lunch någonstans och att jag sedan, mot min vilja, måste åka hem.

Jobbet kallar imorgon och det ska faktiskt, trots allt, bli skönt att börja jobba igen. Jag har fortfarande snytpapper och nässpray nära till hands fast känner mig i princip helt frisk, äntligen.

Fantastiska naturen

Plötsligt var de här, sidensvansarna. En flock med flera hundra slog sig ner i rönnbärsträdet. jag har bara fått se det en gång tidigare, hur en stor flock på bara några minuter äter upp varenda bär som finns på trädet.

Andlösa av spänning satt vi vid ett öppet köksfönster, jag och Lovis, och lyckades få ett par bilder på de skygga fåglarna.

Ser ni att alla bär i toppen redan är borta?


Tur

Har fått SMS, så det där med tågbiljetten har löst sig.

Har även fått ett samtal från vännen i Göteborg - det är minusgrader och hela stan är lätt pudrad med snö. Vi kommer få en fantastiskt mysig kväll på Liseberg - det känner jag på mig!

Godmorgon!

Lät väl hurtigt och bra va?

Vet inte om vi är så pigga men.... Ja, vi försöker.

Dagen idag består i div sysslor så gott jag orkar, packa miniväska och ta tåget till Göteborg.

Ute faller snön, små, små flingor men det gör inget, det kanske inte blir så mycket då. Hoppas, hoppas hoppas att det är kallt i Göteborg oxå så det inte regnar på Liseberg! 

Har idag en SMS-biljett till tåget, vet inte riktigt hur det fungerar. Jag har nämligen inte fått själva SMS-et än. (Och jodå, telefonen är både laddad och påslagen).

Tidigt i säng

Jag är så less på den här förkylningen! Finns inte ord.

Var ute en liten stund på förmiddagen i solen med Lovis och det var helt underbart. Vi smög lite nere i skogen och letade rådjur. Med Lovis som glatt tjoade vid varje gran såg vi inte ett enda, det kan jag försäkra.

Efter det en tur till Arvika på innebandymatch. Inte jag som spelade, absolut inte, jag satt på läktaren och drack kaffe och åt apelsiner. (Kände att jag var tvungen att komma hemifrån en stund, efter en vecka började väggarna sakta sänka sig över mig).
Väl hemma lade jag mig för att vila (skällsord här hemma snart) medan Martin och Linn lagade en utsökt söndagsmiddag.

Har varit hos grannen en timme och druckit en glögg (det är ju lucia idag!). Nu är jag helt färdig och jag har inte gjort ett dugg på hela dan!


Imorgon kl 16.15 måste jag vara frisk. Då ska jag ner till Göteborg. Känner ingen press alls, ska bara fixa julklappar till...typ alla. (Trallala, ....11 nätter kvar till jul...)

Så nu ska jag ta min bok, krypa ner i sängen och tvinga kroppen att bli kärnfrisk till imorgon. Det oroar mig en smula att det börjat sticka i halsen. Eller inte en smula, det är ett stort orosmoln, faktiskt.Hoppas jag är som gubben, oroar mig i onödan.

Grymt bra!

Årets sista lästips? I alla fall världens bästa julklappstips till er som har läsare i släkten.

Hypnotisören, Lars Kepler

Adlibris, 159 kronor


Oh, gud, jag har bara läst halva än och är helt frälst. Om den inte av någon anledning tvärvänd och blir dålig nu på mitten så är det nog den bästa boken jag läst på länge.

Ibland får jag lägga den i knät och bara andas för den är så spännande att nackhåren reser sig (och det går ju inte att blunda sig igenom läskiga delar i en bok som det gör på film!).

Såg på Adlibris noteringen; Joona Linna 1 (Joona är polisen), vågar man kanske hoppas på fler böcker?

Vändning

Trots att jag vaknade av att jag var nära att kvävas imorse (totalt stopp i näsans luftvägar och stängd mun) är jag bättre. Huvudvärken är som bortblåst och det får mig att känna mig som en ny människa.

Jag tog ut hästarna själv imorse. Efter att ha slappat en stund till efter det kom Lovis in till oss och ville upp.

- Pappa, kom då!

- Vi låter pappa sova idag, pappor behöver sovmornar ibland, viskade jag till henne.

- Men inte jag!, kvittrade hon glatt när hon rusade ut på hallen.

Hoppas nu att Martin tar en rejäl sovmorgon. Han har dragit ett stort lass när jag legat i däck, han är värd varje extra timme i sängen.

Riskabelt

Efter en stor bit pizza gjorde min mage milt sagt ont. Då den nästan bara fått apelsiner under några dagar protesterade den lite.

Martin utmanade dock ödet och sa att det inte alls var vanlit magknip utan att jag nu skulle få några dagars magsjuka ovanpå förkylningen.

Det kunde ha kostat honom ett rejält blåmärke på smalbenet kan jag säga. Det var inte ens roligt. Men jag lät bli, tänker på att tomten ser allt...

Preparering

Martin for iväg med alla barn till stan (våra egna och en extra kompis). Lovis lämnade han för lussekattsbak hos farmorn. Hon skulle få bli "russin isättare", undrar stilla om svärmor köpt hem tillräckligt med russin, det är nog mer än två i varje bulle i år.

Nu är de på väg hem, julklappar är inhandlade och klara. Middag har han med hem också, pizza. För nej, jag har inte lagat mat när de varit borta. Jag har VILAT. Så trött på det nu men jag orkar banne mig inte mycket annat.

Och nu preparerar jag näsan med spray så jag kan känna smaken av pizzan sen. Mmmm, ska bli gott med något annat än apelsiner som varit huvudfödan de senaste dagarna.

Ny morgon

Dagen är ny men snoret detsamma. Det var då f-n vad länge detta satt i!

Precis när jag vaknade for en tanke i huvudet:
-Jag är frisk!?

Känslan varade säkert en minut, sen kände jag att allt var som igår....


Discot igår var en toppenkväll, enligt första rapporten (bara en stor unge uppe än). Bra det, själv njöt jag av avslutningen av Skavlan liggandes i sängen (vilket superprogram det var igår!) och somnade mer eller mindre med fjärrkontrollen i handen. Så kan det vara.Will Smith med hustrun ?, på besök hos Skavlan igår. Vilket par, vilken underhållning!


Fredagsmys

Nästan alla ska på skoldisco ikväll. Men inte jag och Lovis. Jag har med varm hand gett bort mitt vaktpass till Martin (han fick två, jag inget).

Julia och Martin är redan i skolans matsal och sköter musiken åt knattarna. Linn har två kompisar här och de fejar och fixar med sitt, tills det blir deras tur att bege sig till skolan. En hel del fnitter sipprar ner från övervåningen.

- Vi har skitmysigt, sa Linn i förbigående.

Så bra.

Inser att jag runt klockan åtta kommer bli helt ensam. Lovis brukar somna tidigt. Och det gör mig absolut ingenting. Känner mig grymt sliten. Tät i hela huvudet. Misstänker att det inte finns ett dugg att se på tv,n heller så jag kryper nog ner under täcket tidigt.

Så blir fredagsmyset när man är sjuk, hoppas ni har det roligare.

Ledsen

När mina barn hanteras ovarsamt blir jag en tiger.

Men när tigern morrat färdigt blir det bara gråten kvar.

Tro på mänskligheten

Öppnade mailen nyss och där har flera föräldrar i klassen svarat på mitt mail från igår.

Inte helt oväntat inget från de föräldrar som av olika anledningar var skogstokiga igår men det känns gott ändå. Vi står inte själva i skottlinjen längre!

Storm i ett vattenglas

Igår kväll var det nästan otäckt här hemma. Vuxna människor betedde sig högst märkligt mot mig. Julia hamnade i skottfältet för saker inte hon kunde rå för och det hela blev en smula jobbigt.

När jag under nattens mörka timmar (pga snuva, normalt sover jag om natten) låg och funderade insåg jag att en del föräldrar drar stora växlar på sånt som inte är viktigt. Att då ta i så känns för mig helt ofattbart.

Hoppas det har lugnat sig till idag, har lovat Julia att trotsa snoret och bege mig till skolan annars.

På sjukfronten är det sig likt, jag nyser och snorar och hänger med huvudet.

Status

Fryser, nyser, snorar och hostar.

Men alla lucior var vansinnigt söta. Orkar inte lägga in en bild bara.....

Likt en tjuv

En enda sak kommer gott ur den här förkylningen. EN!

Jag tänker åka med egen bil till dagis, tjuvkika på Lovis på luciatåg ute i mörkret och sedan åka hem till sängen igen.

Martin och de stora får fika själva på dagis efteråt, anar att en viss lynchstämning kan uppstå om jag sätter mig med allt mitt snor mitt bland småbarnen.

Mer sjuk

Snoren rinner och hostan mullrar likt åska i bröstet.

Jag trodde verkligen att jag var på bättringsvägen igår, men jag hade fel. Huvudvärken var tydligen ett tecken på att något värre var att vänta.

Lovis tömde dessutom min nya nässpray rakt ut i luften igår (samt målade sin sänggavel med blå tuschpenna, vi är inte vänner) så jag har bara tillgång till hennes, barnspray.

Det är som att ge en alkis en punköl. Inget halleluja moment alls.

Huvudet fullt

Börjar se en ände på dagen. Har en sprängande huvudvärk men läget är under kontroll.

Lovis ville inte vara tärna i luciatåget imorgon, i år ville hon ha krona med många ljus i. Eftersom jag någon gång har slängt två kronor är nu en ny inhandlad (gode gud, låt det bli den sista plastkronan jag köper!), batterier i, nytt tärnljus (hittade förra årets sen när jag kom hem), batteri i det med (så det lyser fint i munnen där Lovis brukar ha sitt ljus), linnet hittat och struket.

Då visar det sig att jag inte har köpt rött midjeband. *Svordom*

Har förklarat för Lovis att det är mycket finare med glitter (som jag köpte tre paket av gammal vana) runt midjan och jag tror hon köpte det, hon gillar bling, bling.
Dessutom har de sitt tåg ute så det kan ju bli regnställ över hela outfiten och då kvittar det nog...

Tjejernas linnen är även de hittade och strukna. Tärnljus finns, glitter finns. Så långt allt väl. Fast med dem är det inte sån panik, de har sitt firande på tisdag, när jag befinnner mig på annan ort (därav dagens vedermödor eftersom jag jobbar i helgen).

(Tycker f-ö inte om lusse-linnen, jag tänker på bårskjortorna vi klär de döda med när jag ser dem.)

Planerar nu att en kort stund falla död ner i soffan medan M är med mellanflickan + den lilla på innebandy. Borde kunna bli ca 30 minuters sudden death innan det är dags att återuppstå och gå ut till stallet.

Mycket kristet idag, måste vara julen!Snålhet bedrar vishet

Det blir mycket griskött över tydligen nu i juletid när de ska ha fram skinkorna. Rea på kotletter och revben idag i affären.

Självklart köpte jag på mig, och lika självklart har jag dragit igång två rejäla kok. Och när jag ändå hade en platta ledig så satte vi en omgång julgodis där......

Det är lite mycket därute i köket nu. Att jag aldrig lär mig!


Konvertera?

Jesus är borta!

Han finns inte någonstans, den lilla lindade gossen i krubban. Lovis tar det bra;
 
- Mamman kan ha bebisen i sin mage, den har inte kommit än.

För mig blir det då att vi får konvertera till judendomen, de väntar ju fortfarande på den där Jesus. Men då får vi ju inga julklappar. Ingen skinka heller.

Vi får leta vidare eller går det att lägga dit barbie Ken?Så här fin är inte vår krubba, men detta är bergis Goebel (dyrt, dyrt, dyrt) och då skulle Lovis aldrig få leka med lilla bebisen och mamman och pappan som de så fint heter här hemma.

Upp och hoppa!

Fy, vad jag är trött!

Har sovit dåligt i natt. Huvudvärken har inte lämnat mig en minut. Eftersom jag har en ledig dag är Lovis hemma från dagis. Hon har inte sovit middag de senaste två åren så det blir det inget med idag heller. *Snyft*

Linn har även hon ont i huvudet och stannar hemma idag.

Vad är det som drabbat oss?

Martin har farit till jobbet, jag har fått ut hästar och tänt i pannan. Så nu återstår bara resten av dagen. Den kommer bli lång, då Martin inte kommer hem förrän halv åtta. Gaaaah!

Vakehet

Att vara vaken länge tar sig olika uttryck beroende på ålder.

Jag, som varit vaken (av och till) sedan klockan åtta imorse har nu en härlig huvudvärk men det har varit mycket värt att vara vaken idag. Ipren är bra grejer och borde snart nå toppen av sin förmåga att lindra.

Lovis, som har varit vaken längre än mig, visar sin trötthet med gnäll och skrik för minsta lilla problem som dyker upp, tex att Postis Per visas på TV:n.

Inte populär ikväll..., Postis Per


Håhå, jaja. Snart är det kvällen och det blir mer soffa, mindre gnäll (bara den lilla försvinner upp i sin säng så ska det gå bra det här).

Nu dammsuger Martin. Känns i huvudet men jag kan bara inte be honom sluta....


Telefonbanken

Jag gillar telefonbanken, iaf idag.

Skattemyndigheten är inte den myndighet som gillar att skicka ut sina papper i tid (vi vet ju alla vad som händer om inte VI skickar in i tid).

Men mina skattepengar hade kommit in! Ringde nyss för att kolla innan jag ringde vidare för att skälla ner någon stackars krake. Rätt mängd i år och rätt tid. (Ni som läste i fjol minns kanske min frustration med överklagningar och magknip som visserligen gav mig mina pengar till slut men kul var det inte).

Nu blir det ju ingen platt-TV i år heller men det ska bli en resa till Rom i februari.

Det går bra det med!

Känner mig genast på bättre humör, kan bero på iprenen som snurrar runt i mitt blodomlopp men det är väl skit samma vilket. Bättre är jag, for the moment.


Uttråkad

Det är tråkigt att vara sjuk.

Nu har jag varit vaken sedan klockan 16.15 och umgåtts med familjen, men är helt slut!

Små pop-up rutor..

Vår ena dator havererade med buller och bång förra veckan. Blev helt svart, ville ingenting.

Erinrade mig igår att jag för någon månad sedan fått ett litet meddelande på skärmen, som jag sedan "glömde bort" (eller förträngde?).

Berättade för Martin igår och han blängde ilsket på mig.

-Du kunde väl ha sagt till, så hade vi kört virusprogrammet!

- Jamen, det var ju redan där.... väl?, och sen skämdes jag lite.

För visst fattade till och med jag att det kommit in något riktigt skit i datorn när det poppar upp en liten ruta där det står:

"Screw you!"


Att lyssna på sin kropp

Jag tillåter mig att vara sjuk idag.

Det enda jag vill när jag klivit ur sängen är att krypa ner tillbaka så det är vad jag gjort hittills idag. Vilat. Var ute nyss en sväng och gav hästarna lunch.

Det blev jag så trött av att jag ringde min chef och meddelade att jag blir hemma imorgon med.

Bara inte det här blir långvarigt! Det har jag varken tid eller råd med.

Sjuk!

Kände redan igår kväll när jag låg och läste att det stack i halsen. Sen eskalerade det hela succesivt hela natten med mer ont, tät näsa och huvudvärk.

Efter stort övervägande ringde jag mig sjuk. Det händer i princip aldrig och jag har hemskt dåligt samvete för det. Måndagar är måndagar på jobbet och varje arm skattas högt men... Det gick bara inte.

Ska kila tillbaka till sängen nu. Ska bara borsta munnen ett par gånger till. Den smakar död och det är det jag tycker är jobbigast för stunden.
Iprenen är på gång för fullt, nässprayen har gjort sitt liksom mucoanginen. Men colgate fixar inte den ingrodda förkylnings munnen.

 Fungerar riktigt bra om det inte är bakterier i halsen för då kan man lika gärna slänga dom. Men idag har de imponerat på mig. Vilket också måste betyda att jag snart är frisk. På Martin och Julia blåste det fort över. Hoppas jag har samma tur!

Rolig historia

Hört på julbordet:

Pelle, 5 år, har fått ett fint tåg i julklapp. Han sitter och kör runt runt i vardagsrummet medan mor pysslar i köket.

Plötsligt hör hon:

"Tut-tut, här kommer tåget, från Ystad till Haparanda! Karlar med stor kuk sätter sig längst bak, de med små kukar sätter sig längs fram! Nu far vi."

Mamma blir förskräckt och går ut och säger till sin son att sånt språk ska han verkligen inte ha.

Pelle lovar att inte säga så mer.

Strax hörs det från vardagsrummet:

"Tut-tut, här kommer tåget, från Ystad till Haparanda! Karlar med stor kuk sätter sig längst bak, de med små kukar sätter sig längst fram! Nu far vi".

Mamma blir arg. Tar ifrån Pelle tåget och skickar upp honom på rummet.
Efer en stund får hon förstås dåligt samvete. Pelle har ju så roligt med sitt tåg! Hon går upp och säger att om han slutar att prata på detta viset får han leka med tåget igen.

Pelle lovar.

Det går en liten stund sen hörs det från vardagsrummet;

"Tut-tut, här kommer tåget, från Ystad till Haparanda! 1½ timme försenat på grund av fittan i köket!"


Så var helgen slut...

En bra söndag, lugn och harmonisk.

Fick upp de där julgardinerna i köket. Läste en stund i boken. Varit hos vänner och fikat. Lovis sprang som en tok med de jämnåriga tvillingarna, vi vuxna pratade strunt i köket och åt gott hembakt, de stora sjöng Singstar.

Således alla nöjda och glada.

Nu har Martin läst för lillan, de stora ska snart få gå och lägga sig de med.

Undrar om det finns någonting värt att se på tv:n ikväll eller om det blir boken? Får väl ta tag i detta stora bekymmer....


Läskigt

Lovis satte i halsen igår kväll. Inte i luftstrupen men väl i matstrupen. Innan jag, som ändå nyligen har mässat åt massa människor att så länge man hör prat och hostningar är det inte tätt, då är det ingen ko på isen, insåg vad som pågick kände paniken komma smygande.
(Hon hostade för att saliven tog vägen till lungorna, det var ju lite tätt som sagt, den rätta vägen).

Till slut utbrast ungen:
- Åh, nu åkte den ner i hjärtat, godisen!

(Godisen är ju så stor och hård att hon kände den hela vägen ner i magen).

Hon var lite rödögd och ledsen ett tag, och jag lite skakig i benen. Fy, vad lätt hänt det är!Det var en sån här rackare som halkade ner lite hastigt. Jag är så glad att det var i matsrupen den satte sig så hon kunde trycka ner den med ett glas vatten. Men jag tänker ju: Om, Om om....


Andra advent

Firade med en lååång sovmorgon. Gick inte upp förrän klockan tio!

Planerar nu, efter mycket kaffe, att äntligen sätta upp julgardiner i köket. Sen ska jag prova nya pläden tror jag, läsa lite bok under den.

Har en känsla av att det blir rena sömnmedicinen att vila under den men det kan knappast göra något en söndag. Om jag sover lite till?

Eftermiddagen ska spenderas med fika-bus på kullen här intill. Det blir en bra dag!

Lyx!

På köpcentret i Töcksfors sprang jag på en pläd jag suktat efter länge men inte haft råd med. Lyrisk stod jag där och pillade på den och drog med fingrarna genom den mjuka syntetpälsen, medan jag mumlade tyst för mig själv.

Martin, som är en handlningskraftig man, gick förbi mig och undrade varför jag inte köpt någon om jag nu så gärna ville ha en. Sen grabbade han tag i en pläd och stegade iväg till kassan. Den är nu min!

Jag älskar min gubbe ! ♥

 

Har lovat honom att vi någon gång, om vi någonsin är ensamna hemma ska lägga den framför brasan och låtsas att det är en isbjörnsfäll.

(Ser ni tre barn på Blocket för utlåning en kväll kan det vara våra =))


Lördagsmys

Borta bra men hemma bäst!

Hela familjen är samlad, godis, chips och Robinson står på menyn. Kanske en glögg. Trots att jag inte haft någon baksmälla idag så är tanken på alkohol inte så där jättelockande.

men å andra sidan fick jag ingen glögg på julbordet igår så den fattas mig.

Polska flickor

De har ganska många polska medarbetare i Norge på själva fabriken. De bor och lever sitt liv i Norge, med norsk lön så det är inte synd om dem. (Inte slavar om ni förstår). De är kända för sin arbetsmoral och nogrannhet och är en mycket uppskattad arbetskraft.

Deras flickvänner däremot...
Dom är det nog lite synd om iaf. Musikant kjolar och höga klackar. Kunde inte låta bli att viska lite till min bordsgranne att jag "trodde väl att flickvännerna kunde få ledigt en julbordskväll". Fick medhåll och sen log vi medlidsamt på dessa flickor hela kvällen.

Fast ett litet styng av avund kände jag. De knallade runt på skyhöga, smala klackar utan antydan till darr i vristerna. DET skulle jag också vilja kunna!

Back in town

Ja, det var första gången jag satte mig hungrig vid ett norsk julbord. Om detta är en återkommande happening ska jag var mätt när jag anländer till grannlandet nästa år, det är ett som är säkert.

Men jag tar det ifrån början.

Resan till Dröbakk var lång men trevlig. Vi småpratade hela vägen, jag och martin, och tog en liten shoppingrunda i töcksfors.

Väl i Dröbakk åt vi mini-mellanmål och strosade runt i snöblask. Byn var bara helt underbar trots blötvädret! Fantastiskt söt med sina gamla trähus och julbelysningar. Ett helt "Nissehus" hade de också, där de säljer tomtar året runt, givetvis besökte vi det innan färjan gick över till oskarsborg.Stämningsfullt på plats, kortet ger inte byn rättvisa!En stilig karl med det gula "Nissehuset" i bakgrunden.

Tomtar överallt!! Dyra små nissar, ingen fick följa med hem.....Oskarsborg´s förläggning. Där fick vi inte bo utan i något annex byggt på 60-talet. "Hotellet" var brunt, murrigt och fullt av vanligt tegel både på in och utsida. Offrade ingen bild på eländet ens....

Sen var det middagen då, som var en grym besvikelse hela vägen. Inte ens glögg fick man! Och inget godisbord. Grå mat och en doft av död. Säger inget mer om det.

Festen senare hölls i Oskarsborgs fästning. Ja, precis, i själva fästningen!! Urläckert! En stenfästning! Gigantiska ljuskronor i taken och i de stora salarna stod moderna svarta skinnsoffor med med bord utställda i stora grupper där 40 talet personer skålade och pratade och vi hade hur kul som helst!Bild från nätet

Trots den goda stämningen med alla glada norskar lämnade jag kalaset runt midnatt. Dels var jag trött, men att festa loss och dansa på bord kändes inte aktuellt med alla Martins chefer på plats.... Det kan man (om någonsin) göra år två! Jag lämnade Martin åt sitt öde i borgen och gick och la mig.

Dagen idag har därför inte varit jobbig alls. Åt en underbar frukost (som vida överträffade själva julbordet igår) och tog sedan en regnig färd hemmåt.


Off we go!

Väskan är packad (funderar om den svarta klänningen trots allt ska med men...), stallet är klart. En flicka har åkt till skolan, den andra, största, har jag föst ner i sängen igen. Halsont, snuva och väldig blekhet. Tråkigt, verkligen, hon ska på julbord imorgon. Hoppas det går fort över.

Lovis har en soft morgon, ingen panik till dagis idag. Hon ser bolibompa och myser i pyjamas i största allmänhet.

Martin sover än och jag, jag har parkerat mig här en stund. Väntar på dusch-vatten och sen är det piffning av mig själv samt en lite snabbstädning av huset (svärmor kommer!) som gäller.

Sen far vi!

Wiiii!

Ibland lyckas jag med allt!

Ikväll har jag gjort alkoholfri glögg av alkoholglögg. Inte så svårt men det känns ju rätt onödigt när vi har den förstnämnda hemma.

Värmde på en liten skvätt, samtidigt som jag gjorde lite annat. Då kokade den upp, förstås.

Då var den ju väldigt varm så jag ställde den åt sidan och gjorde lite annat, igen. Och ja, den kokade, igen!

Men den smakar faktiskt gott ändå!

Väck med pusta?

Har ändrat mig igen, ang kläderna imorgon. Vill ha den första klänningen.

Har nu plockat fram den, provat den (en del klädesplagg krymper i garderoben, ett fenomen som kommit efter 30), hittat vilka smycken som ska till, skor samt liten aftonväska (fånigt ord, för liten väska kunde det heta).

Men jag hittar inte scarfen som jag har till. Inte någonstans! Har ålat runt i det lilla utrymmet under trappan som trots sin litenhet rymmer hur mycket som helst men inte ens där var den (att leta i garderober är egentligen ingen idé för mig, jag har sällan mina prylar där men jag har tittat och den finns inte där heller).

I ett anfall av hysteri tittade jag i lådorna med gardiner. Tänkte att Martin kanske hade förväxlat den med en duk eller något och lagt den där men icke. Inte ett spår.

Däremot hittade jag mitt pass (varit borta sen Paris, hahaha), barnens lusselinnen, mina favorit vantar från förra året samt adapter till div julpynt. Får väl vara glad för det, särskilt som jag nu under lätt hot fått Martin att lova att stanna i köpcentret i Charlottenberg för att inhandla en ny scarf. För den finns inte här.

*Stolt*

Idag har jag fått beröm för mina insatser i HLR.

Det ÄR roligt att få beröm och jag tackar och bockar! ♥


(Och nu hörde jag att lönen så sákta har börjat sin färd till mitt konto, hihih)

Rockad

Tack för tipsen om klädsel imorgon.

Benvärmare får det bli (har faktiskt egna, svarta, jättelånga!) och en annan klänning än den jag först hade tänkt. Det får bli en svart.

Jag äger en päls som jag faktiskt har funderat på att hämta hem men inser att jag inte är någon päls-kvinna. Det är inte heller politiskt korrekt att bära päls även om de här djuren dött för väldigt länge sedan och inhandlades av min farmor som en "stor investering". Den är ursnygg och klassisk men nej, det får bli något annat.

Som benvärmare och stövlar. Lite mer jag.

Premiär

Provdricker i mitt nya IKEA-fynd. Barn/vardags glas, har passande nog namnet Vänlig. Jo, de funkar. Ingen kristall-klang men inga tårar är de förolyckas i diskmaskinen heller.
6 stycken 25 spänn. Gjorda för oss, klantfamiljen.


Kläd-bekymmer

Jag var klar, helt klar över vad jag skulle ha på mig på julbordet i Norge på fredag. Till och med köpt glansiga tunna strumpor!

Idag kom ett program:

"Fakkeltog fra ferjeleie m/uteglögg....." (Tror det betyder fackeltåg ute i iskyla, vid hamnen, drickandes glögg som svalnar åt helsike för fort, fritt översatt).

Men vad är det för fel på norrmän?!

Jag vill ha klänning! Och sexiga strumpor! Vad i helskotta ska jag göra nu?

För er som undrar...

Jag tittade på termometern i köket innan jag gick ut till stallet. Den visade på 21 grad (ja, vi pratar celcius). Det är sant, jag fryser när vi har den låga temperaturen inomhus.

Vi som eldar med ved, väldigt billig sådan oxå, skruvar gärna upp lite extra och tar av oss strumporna inne. En vana lika lätt att lägga till med som att få en större plånbok. (Med större plånbok menar jag mer pengar, kanske inte själva storleken...).

Då förstår ni själva hur lätt det är att börja vrida ner termostaterna, va? Lika lätt som att bli av med ett par tusen i månaden....

Lätt att vänja sig åt vissa håll, svårare åt andra.

Ibland när jag går bort fryser jag. Men det hindrar inte att jag fortfarande hälsar på släkt och vänner. (Jag fryser nämligen bara första  gången, då det uppdagas, sen memorerar jag fenomenet och klär mig bättre nästa gång).

Om ni ser mig i kofta och tjocka strumpor när jag kliver över er tröskel hör ni till dem som jag tycker har lite för kallt. (Men ni har andra förtjänster som gör att jag vill hälsa på, gott hjärta och bra humör till exempel, något jag faktiskt skattar högre än er innetemperatur).

Vidare har jag vänner som genom åren lärt sig att deras barn inte behöver långkalsonger på en fika här.

Jag har inte riktigt lika varm och gott som mormor men nästan.

 Hon har 26 grader ibland när jag kommer, jag nöjer mig med 24!

Hungrig, trött och frusen

Hua!

Kommer hem hungrig som bara den och hittar någon oidentifierbar röra i en kastrull. Smakar trots allt, Martin kan kamuflera (stavning?) god mat med ett trist utseende men idag var det inte så....

Tröttheten slog till i bilen och jag skulle vilja krypa upp i soffhörnan. Faller på två punkter:

* Hästarna ska in.
* Kallt så in i bänken här inne.

Martin och alla barn är på innebandy. Känner en viss tacksamhet att han hann tända pannan innan han for, men det tar tid innan värmen hinner ut i huset.

Ska trycka ner en macka och gå ut i stallet istället, där finns det varma små/stora varelser att luta sig mot!


Snart slut

Väntar på sista gruppen för idag, eller för hela utbildningen faktiskt!

Snart har jag utbildat drygt 70 personer - halleluja - och det har varit jättekul!

Ännu roligare blir det förstås när lönen för det här kommer. Varenda öre ska spenderas på julklappar!

Arbetsmorgon

Om jag nu inte refererar vintern (se inlägget nedan) utan själva morgonen är den inte lika rolig.

Upp i tidig morgon timma, försöka hitta det bortlagda parkeringskortet (jag glömde det i M´s bil, han lånade ut bilen idag och skulle ta med kortet hem), väcka Martin och fråga vart han lagt det, Jo, i fickan i hans jackan, Nej, där låg det inte, sedan ge sig iväg och för andra dagen betala svindyra pengar för att parkera bilen.

Nu ska jag blåsa upp dockor och ha ännu en heldag med HLR utbildningar. Den sista nu, känns bra det.

Ska sörpla i mig sista kaffedropparna först.

Perfekt!

Underbar morgon, (om jag bara refererar vintern).

-6 grader, fullmånen som lyste på de rimfrost täckta träden. Vackert som i en saga trots tidig morgonstund. Det kan få precis så här fram till mars om jag fick bestämma.
Kall och snöfattig vinter är helt ok för mig!

Första gången!

Lovis gillar inte att kamma håret men idag hände något. Hon fixade det själv!Vattenkammad flicka till dagis idag. Aporna fick hon av Martin när han kom hem, de övervakar allt.


Sjukdom

Jaha ja, nu drar det igång. Martin har ont i halsen, snorar och har troligen feber. Han jobbar givetvis på ändå, men han får väl göra som han vill, även om jag tycker det är onödigt.

Känner en viss oro nu. Han kan möjligen hinna bättra på sig före fredag men om det tar oss andra så..... Ja, då blir vi utan julbord och hotellövernattning.

Swisch

Så var den här ledigheten slut. Tyvärr är jag fortfarande inte utvilad men det beror säkert på att jag varit själv en del.

Nåväl. Nu får Martin ta över hus och hem ett par dagar. Jag ska återgå till arbetet. Tre dagar den här veckan.

På fredag far vi till Norge. På dagtid. Har några timmar i varandras sällskap innan vi kommer till hotellet. Blivit tipsade om att det finns mysiga butiker vid färjeläget och rekomenderades att strosa runt där istället för i Oslo. Ska lyda det inhemska rådet!

Så nu ska jag önska att de här tre dagarna swischar förbi i ljusets hastighet för att sedan på fredag morgon växla över till snigeltakt så vi får njuta ett barnledigt dygn lääänge.

RSS 2.0